Liveblog boerenprotest: Rijnbrug Rhenen weer vrij, actievoerders willen overnachten bij distributiecentra


© RTV Utrecht

Provincie Utrecht – Zoals aangekondigd zijn vanmorgen op diverse plaatsen in het land boerenprotesten begonnen. Demonstranten voeren actie tegen de stikstofplannen van het kabinet. De acties zijn formeel niet centraal georganiseerd en grote agrarische organisaties hebben zich er van tevoren al van gedistantieerd. In dit liveblog houden we je op de hoogte van het nieuws daarover uit de provincie Utrecht.

Samengevat:

  • Boeren hebben distributiecentra in Woerden, Nieuwegein en Utrecht geblokkeerd
  • Actievoerders hebben slaapzakken bij zich en geven aan dat ze lang willen blijven
  • Bij Bunnik heeft de politie vanmorgen trekkers van de snelweg gehaald
  • Rond 15.30 uur werd de Rijnbrug bij Rhenen met landbouwvoertuigen afgesloten, het verkeer op de N233 liep direct vast
  • Brancheorganistatie CBL noemt de blokkades ‘onacceptabel’ en spreekt van een mogelijke miljoenenschade, Albert Heijn annuleert online bestellingen rond Utrecht, Jumbo stuurt distributiemedewerkers naar huis

Lees ook: Boeren blokkeren distributiecentra van Jumbo en AH in Woerden, Nieuwegein en Utrecht, ook acties op snelwegen gepland

21.09 uur Liveblog gesloten

We sluiten nu het liveblog. Naar verwachting zijn er ook morgen boerenprotesten in de provincie. Houd voor het laatste nieuws onze site en app in de gaten.

20.03 uur Politiechef: geen grote incidenten bij protestacties boeren, morgen ‘koffiedik kijken’

De politie heeft maandag niet met “grote incidenten” te maken gehad bij de protesten van boeren tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Dat zei landelijk politiechef Willem Woelders maandag aan het eind van de dag.

“Er is over het algemeen goed overleg geweest met de actievoerders”, aldus Woelders. “We hebben op een aantal plaatsen moeten ingrijpen en een aantal processen-verbaal uitgeschreven. Er is tot nu toe één aanhouding geweest.” Volgens de politiechef waren er met de actievoerende boeren “over het algemeen goeie afspraken te maken”.

De politie grijpt in als er strafbare feiten worden gepleegd, wanneer de verkeersveiligheid in gevaar komt of de openbare orde wordt verstoord, zegt Woelders. “Als dat niet het geval is, proberen we het in een goed gesprek op te lossen.”

Wat er de komende tijd staat te gebeuren is “koffiedik kijken”, zegt Woelders. “We houden er rekening mee dat er vanavond nog wel het een en ander komt. Wij blijven gewoon paraat, ook morgen en de dagen daarna. Ik hoop dat we het hoogtepunt wel gehad hebben.”

18.30 uur Rijnbrug bij Rhenen weer vrij

De blokkade bij de Rijnbrug bij Rhenen is opgeheven. Boeren blokkeerden daar rond 15.45 uur de brug en het verkeer op de N233 liep direct vast. Rond 18.00 uur werd de blokkade langzaam opgeheven. Inmiddels is de hele weg weer vrij.

17.48 uur Boeren noemen acties bij distributiecentra een waarschuwing

© RTV Utrecht

“Het platleggen van de distributiecentra vandaag was puur een waarschuwing. Als de regering dit stikstofplan uitvoert, gaan we meer lege schappen zien.” Dat zeiden boerin Sanne Ezendam en boer Koos Cromwijk op een zelf georganiseerde persconferentie in Utrecht, bij een distributiecentrum van Albert Heijn.

Tijdens de bijeenkomst, waar ongeveer vijftig belangstellende boeren aanwezig waren, noemden de twee boeren de stikstofplannen van het kabinet “een mes in onze rug”. “We willen heel graag boer blijven, en we willen dat ze opnieuw gaan kijken naar deze plannen, en naar andere sectoren, en dat we samen om tafel gaan.”

Het tweetal heeft geen vertrouwen in Johan Remkes als de door de overheid voorgestelde bemiddelaar tussen boeren en politiek. Remkes leidde de commissie die twee belangrijke rapporten schreef over de stikstofaanpak. “Dus dat is geen onafhankelijk persoon”, aldus de twee. De twee melkveeboeren spraken naar eigen zeggen namens “alle boeren in Nederland”, maar het is niet duidelijk in hoeverre ze betrokken zijn bij het organiseren van demonstraties. Ze zeiden bereid te zijn om de hele zomer door te gaan met acties.

16.45 uur BBB-Kamerlid Van der Plas: ‘Niet ingrijpen, dan escaleer je de boel’

Tweede Kamerlid Caroline van der Plas van BBB meldt zich bij het verdeelstation van Albert Heijn in Utrecht om te horen wat de actievoerders verder van plan zijn. “Dat is voor mij ook interessant, want ik krijg niet alle informatie.” Volgens Van der Plas weegt de impact van de blokkades niet op tegen de gevolgen voor de boeren. De oproep van het Centraal Bureau voor Levensmiddelenhandel aan de overheid om in te grijpen vindt ze niet verstandig, zegt ze tegen RTV Utrecht.

“Nee, met ingrijpen escaleer je de boel”, aldus Van der Plas. “Ik heb net met de boeren gesproken en heb begrepen dat het contact met de politie heel goed is. Ze houden zich aan afspraken en blokkeren de weg zelf niet.” Van der Plas hoorde dat medewerkers van het Home Shop Centre gewoon door de poort konden lopen en fietsen. “Ze hebben net iemand binnengelaten die voor de voedselbank spullen kwam halen. Dus ik vind dat niet goed als je op escalatie aandringt.”

Caroline van der Plas (BBB) over boerenprotesten: ‘Niet ingrijpen, dan escaleer je de boel’

15.45 uur Actievoerders blokkeren Rijnbrug bij Rhenen

Op webcambeelden van de provincie Gelderland is te zien dat het verkeer op de Rijnbrug bij Rhenen wordt gestremd. Actievoerders met landbouwvoertuigen blokkeren de rijbaan. Weggebruikers staan in een lange rij te wachten. Een aantal automobilisten probeert te keren. Politieagenten zijn ter plaatse.

“Boeren mogen voor hun belang opkomen, maar voor de politie staat veiligheid voorop”, zegt een woordvoerder van politie Oost-Nederland desgevraagd tegen RTV Utrecht. “Uitgangspunt bij deze demonstraties is dat we met de actievoerders in overleg treden en dat we ze zullen verzoeken om weg te gaan. Doen ze dat niet dan gaan we waarschuwen en kunnen we daarna eventueel ingrijpen.”

15.15 uur Ook in Utrecht veel jonge boeren

Ook bij het Home Shop Centre van Albert Heijn staan veel jonge boeren die voor het bedrijf van hun ouders werken of op het punt staan dat over te nemen. “Je weet gewoon niet of je dat nog moet doen”, zegt een van hen.

Onderling grappen ze: “Je zou maar geen eten krijgen vandaag”, doelend op de online bestellingen die in Utrecht zijn afgezegd. In een schriftelijke reactie zegt een woordvoerder van Albert Heijn daarover: “Wij vinden het vervelend dat onze klanten hinder ondervinden.”

Ook in Utrecht veel jonge boeren die actievoeren

14.30 uur Actievoerders in Utrecht willen om 17.00 uur een toelichting geven

Tot nu toe hebben de demonstranten die zo’n twintig distributiecentra in het land blokkeren nog weinig losgelaten over hun doelen en hun verwachtingen. In Utrecht worden journalisten uitgenodigd om bij het ‘Home Shop Centre’ van Albert Heijn te horen wat de actievoerders willen bereiken.

Vanmorgen in Nieuwegein werden verslaggevers van RTV Utrecht verwezen naar een persconferentie vanmiddag op het Mediapark in Hilversum. Beide bijeenkomsten zijn om 17.00 uur gepland.

Het Home Shop Centre van Albert Heijn in Utrecht.
Het Home Shop Centre van Albert Heijn in Utrecht. © RTV Utrecht / Iris Tasseron

14.00 uur Jumbo stuurt distributiemedewerkers Woerden naar huis

Jumbo heeft besloten om medewerkers van het distributiecentrum in Woerden naar huis te laten gaan. Binnen staat alles klaar om ingepakt te worden, maar door de boerenblokkades buiten kunnen er geen vrachtwagens worden geladen. De vloer staat vol en de chauffeurs staan nog altijd te wachten.

De actievoerders herhalen dat de demonstratie voorlopig nog niet voorbij is. Sommige demonstranten lossen elkaar af. Vanmiddag en vanavond wordt meer drukte verwacht, als mensen zich aansluiten die nu nog aan het werk zijn.

Boerenprotest bij het Woerdense distributiecentrum van Jumbo.
Boerenprotest bij het Woerdense distributiecentrum van Jumbo. © RTV Utrecht / Hester Ramaker

12.30 uur Jumbomedewerkers Woerden wachten gelaten af

In Woerden staan ook Jumbomedewerkers verzameld voor de poort. Ze kunnen voorlopig geen kant op. Het supermarktconcern zal waarschijnlijk rond 13.00 uur besluiten over welke ritten er nog door kunnen gaan, maar de actievoerende boeren lijken vooralsnog niet van plan om de blokkade op te heffen.

Bij het distributiecentrum staan voornamelijk jongeren. Hun ouders zijn thuis aan het werk en sluiten misschien later nog aan, zeggen ze. De actievoerders hebben afgesproken om niet voor een camera of voor de radio te spreken.

Een jonge boer zegt dat hij al bij zeker twaalf demonstraties is geweest, maar deze voelt als de belangrijkste. “In het begin was het gewoon nog grappig, maar nu de plannen concreet zijn geworden heb ik het gevoel dat ik echt moet strijden voor mijn toekomst.”

Actievoerders en medewerkers wachten af bij distributiecentrum Jumbo in Woerden

10.15 uur Albert Heijn annuleert online bestellingen

Klanten van Albert Heijn in de omgeving van Utrecht en Oosterhout kunnen voorlopig geen boodschappen online bestellen. De supermarktketen laat weten dat al geplaatste bestellingen vanwege de blokkades zijn geannuleerd.

© RTV Utrecht / Annemarie de Wit

10.00 uur Opa met kleinzoon komt kijken: ‘Het mooiste is de trekker!’

Een voorbijganger op de fiets komt kijken met zijn kleinzoon. “Ik sta achter de boeren. Zolang ze maar niet de snelweg blokkeren of mensen pijn doen, vind ik het wel goed. De blokkade van de Jumbo is indirect ook een probleem voor de boeren zelf. Ik ben hier ook voor m’n kleinzoon, want wat is het mooiste? De tractor!”

“De boeren zijn cultureel erfgoed” vervolgt hij. “Wat is er nu mooier dan de koeien in de weilanden zien staan? Dat het misschien minder moet, kan ik me voorstellen. Op een vreedzame manier protesteren, zoals hier, daar sta ik voor 100 procent achter.”

“Ik sta achter de boeren, zolang ze de snelweg niet blokkeren of mensen pijn doen.”

9.45 uur Bouwers demonstreren mee: ‘Als zij worden geraakt, dan wij ook’

“Het is al dertig jaar lang gezeik”, hoort verslaggever Annemarie de Wit van een demonstrerende boer in Nieuwegein. “Het is nooit goed, ze verzinnen steeds nieuwe regels. Als dit doorgaat, moet ik 60 procent inkrimpen. Dat betekent dat ik failliet ben. Het is niet alleen mijn werk, het is mijn leven.”

Ook medewerkers van een bouwbedrijf demonstreren mee. “Als zij worden geraakt, dan wij ook. We zijn hier om onze steun te betuigen.”

Hebben de actievoerder nagedacht over de gevolgen van de blokkades? “Ja, daarom zijn we hier juist”, klinkt het. “Als er lege schappen komen, dan wordt ons punt duidelijk. Zonder boeren heb je geen eten.”

Boerenblokkade bij het Jumbo-distributiecentrum Nieuwegein

9.30 uur Boeren blijven nog wel even

In Nieuwegein zijn foodtrucks, frietkramen en viskarren gearriveerd, want de boeren zijn van plan nog wel even te blijven. “Er is ons gevraagd slaapzakken mee te nemen”, zeggen de actievoerders die voor zover bekend allemaal uit de provincie Utrecht komen. “Waar we slapen? Geen idee, dat zien we nog wel.”

© RTV Utrecht / Annemarie de Wit

9.15 uur Politie haalt boeren van A12 af, verder nog geen snelwegprotesten

De politie heeft boeren op trekkers van de A12 bij Bunnik af begeleid. De actievoerders reden op de snelweg, maar voor zover bekend heeft dat weinig verkeershinder gegeven. Een woordvoerder van de politie Midden-Nederland laat weten dat er geen bekeuringen zijn gegeven.

Er zijn overigens wel plannen om routes te gaan rijden over snelwegen in het hele land. Daar was vroeg in de ochtend nog niks van te merken volgens Rijkswaterstaat, maar als alle initiatieven waarover online wordt gesproken worden uitgevoerd, kan het nog erg druk worden op de wegen.

Voorgenomen trajecten gaan online rond in groepen waar boerenbetogers in zitten, met name via berichtendienst Telegram. Zo heeft een club die zichzelf Convoy NL noemt voorgesteld om iedere twee uur nieuwe groepen te verzamelen op de aangewezen punten. Op de voorgestelde lijsten en kaartjes staan drukke wegen als de A27 van Utrecht naar Gorinchem, de A4 tussen Den Haag en Rotterdam, de ringweg rond Amsterdam, de A2 tussen Nederweert en Eindhoven en de A28 tussen Groningen en Assen.

Boeren hadden met acties gedreigd op en rond Schiphol, maar daar is momenteel nog niks van te merken. De bussen naar Schiphol rijden af en aan, net als auto’s en taxi’s. De luchthaven heeft passagiers opgeroepen die een vlucht moeten halen zo veel mogelijk met de trein te komen. Tot overvolle treinen naar Schiphol leidt dit vooralsnog niet. Daarnaast heeft de Koninklijke Marechaussee zwaar materieel zoals pantservoertuigen naar Schiphol gebracht om eventuele boerenacties tegen te gaan. De gemeente Haarlemmermeer zei een blokkade van de snelwegen rond de luchthaven met tractoren niet te zullen tolereren.

8.45 uur Actievoerende boeren in Nieuwegein verwijzen naar landelijke persconferentie vanmiddag

Radio M Utrecht in Nieuwegein, verslaggever Robert Jan Booij over de boerenacties

Verslaggever Robert Jan Booij wil graag demonstrerende boeren spreken over de protesten, maar die verwijzen naar een centrale persconferentie op het Mediapark in Hilversum. Die wordt pas om 17.00 uur verwacht.

Blokkade in Nieuwegein.
Blokkade in Nieuwegein. © RTV Utrecht / Annemarie de Wit

8.19 uur CBL: ‘Hef die blokkades direct op!’

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) roept protesterende boeren op per direct de blokkades van distributiecentra op te heffen. De oproep is ook gericht aan politie en justitie. “Deze blokkades zijn onacceptabel”, aldus de de brancheorganisatie van supermarkten en foodservicebedrijven. “Het CBL riep de overheid en boeren eerder al op om in gesprek te gaan en het conflict op te lossen. De boeren hebben een conflict met de overheid over stikstof, de leden van het CBL staan hier buiten.”

Het CBL wijst erop dat aanhoudende blokkades ertoe kunnen leiden dat mensen hun dagelijkse boodschappen niet meer kunnen doen en dat bovendien ziekenhuizen en zorgcentra ook van de distributiecentra afhankelijk zijn. Verder bestaat de kans dat dagverse producten die niet geleverd kunnen worden vernietigd moeten worden. De schade voor de getroffen bedrijven kan in de miljoenen lopen, waarschuwt het CBL, dat zich op vervolgstappen beraadt.

7.45 uur ‘Steun de boer’

Op de Ringweg Koppel in Amersfoort zijn bij een kruising meerdere leuzen op de weg geschreven als steun voor de boerenprotesten en tegen het beleid van het kabinet.
Op de Ringweg Koppel in Amersfoort zijn bij een kruising meerdere leuzen op de weg geschreven als steun voor de boerenprotesten en tegen het beleid van het kabinet. © 365press

7.00 uur Blokkades bij distributiecentra in Woerden en Nieuwegein

De boerenacties lijken gericht tegen de bevoorrading van supermarkten. In Nieuwegein en Woerden blokkeren honderden boeren de toegang tot distributiecentra van Jumbo. Ook bij het Albert Heijn Online Distributiecentrum aan de Kanaaldijk in Utrecht is een protest gaande.

Vrachtwagens ingesloten bij Jumbo-distributiecentrum in Woerden

4.00 uur Trekkers onderwegSource link

Leave a Reply

Your email address will not be published.